bucketlistlife.blogg.se

What would you do, if you weren't afraid?

Flygplatser

Publicerad 2018-04-18 10:00:00 i Allmänt, Resa,

Flygplatser fascinerar mig. Plan som lyfter. Det där nervösa uttrycket i någons ansikte där jag låtsas att de tror att de har glömt passet hemma. Kanske handlar det lite om rädsla egentligen, inte alla tycker att det är bekvämt att färdas flera tusen meter upp i luften utan kontroll på vad som händer. Jag tycker det är fantastiskt! Alltså inte det där när kroppen går sönder av att ha suttit still alldeles för länge och benen är så svullna att det känns som att man går på stolpar. Inte det där när flygen är försenade och man vandrar runt planlöst på en folktom flygplats utan öppna restauranger eller butiker för att fördriva tiden fullt medveten om att man kommer fram mitt i natten, aptrött, och inte ens har boende bokat. Jag älskar förväntan. Äventyret och de nya platserna. Jag älskar att titta på folk och försöka komma underfund med deras historia! Vart de har varit och vart de är på väg. Ibland får jag veta och ibland inte. 

Flygplatser är början och slut. Hej och hejdån. Glädje och sorg. Flygplatser handlar om möten. Möten med nya människor, nya platser. Att lämna en plats och befinna sig hundratals mil bort några timmar senare. Att lämna det välkända och bekväma för något främmande och nytt. Det handlar om förändring. När jag har varit borta är jag aldrig samma person när jag kommer hem. Jag blir starkare, tror mer på mig själv och vet vad jag går för. Jag utvecklas och förstår mer av världen och människorna omkring mig. Jag blir en förstärkt version av mig själv, en Sara 2.0.

”Of all the books in the world, the best stories are found between the pages of a passport”

Nya Zeeland i siffror

Publicerad 2018-04-17 17:32:00 i Allmänt, Bucketlist, Nya Zeeland, Resa,

2 nätter hos Lucy varav en i en skålformad bäddsoffa och en på en luftmadrass
4 bilar hyrda
5 nya sorters choklad provade
6 grader kallt som lägst (kl 5 på morgonen på väg mot Tongariro)
7 nätter på AirBnB
8 pajer (dvs 4 var) uppätna
10 ggr per dag (minst) har vi saknat ord när vacker, svindlande, magisk, förkrossande och fantastisk inte räckt till
15 nätter på hostel av varierad kvalité
17,5 mil registrerade i min stegräknarapp
18 körlåtar intensivt övade på
22 grötfrukostar och en grötmiddag (kommer ta ett tag innan jag blir sugen på havregrynsgröt igen)
4 874 kilometer körda på vänster sida (kan dra ett stort streck över den punkten på listan nu)
antal får vi sett (det är omöjligt att räkna, de är överallt)

 Några av de fina fluffiga fåren som springer runt på de mjuka bulliga kullarna.

Lärdomar från Nya Zeeland;

  • Ta god tid på dig för att ta dig från punkt A till punkt B.
  • Det är inte så svårt att köra på vänster sida som man kan tro.
  • Resan är målet, det kan finnas ett äventyr runt nästa krök, våga svänga av.
  • Vingårdar är ett bra koncept.
  • Ta hand om naturen, den kommer finnas här bra mycket längre än du.

Tips till Nya Zeeland (om det är någon som lyssnar)

  • Det behövs någon form av landstäckande workshop i hur omkörningsfilen ska användas.
  • Om ni ska envisas med att ha 100 km/tim som hastighetsgräns på en väg med mötande trafik, installera räcken.
  • Blandare till kranen både i kök och badrum är en fyndig uppfinning som används flitigt världen över.
  • I övrigt, you're great, keep up the good work!

Ca 4 veckor på Nya Zeeland och schablonbudgeten har spruckit varje dag. Det är tur att jag var medveten om det från början och låg på plus från mina tidigare 3 månader. Tänker inte låta det gå 10 år till nästa gång men eftersom det känns som att jag vill återvända till vartenda land jag besöker under den här resan får jag ta och dela upp det och kanske ta ett land per år framöver. Skönt att vi har möjlighet till semesterväxling på jobbet numera!

För dig som tänker, jag skulle vilja åka MEN det är så långt, MEN det är så dyrt, MEN är det verkligen värt det? DET ÄR VÄRT DET! Kan inte prata mig nog varm om det här landet, om människorna, om naturen, om upplevelserna. Om det någonsin blir fler koordinater på min tatuering hade jag inte blivit förvånad om de leder hit.

E noho rā, ka hoki ahau! (rätt på māori men blir såklart en lite rolig översättning via google translate, roa er gärna med det ni som har lust)

 

Familjegravar - funkar det nuförtiden?

Publicerad 2018-04-17 13:33:36 i Allmänt,

Funderade över en grej häromdagen när jag besökte Christ Church (Nya Zeelands äldsta kyrka, byggd 1836) i Russell. Det låg en liten kyrkogård framför kyrkan och jag gick runt och läste på några av stenarna en stund innan jag gick in. Det fanns flera familjegravar där maken/makan gått bort några till många år tidigare och sedan hade man graverat in den respektive vid deras bortgång. På flera av stenarna stod även vem som hade placerat dit kvarlevorna. Min fundering, skulle en sån grej fungera idag? Använder man fortfarande familjegravar? I en tid när  ca hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa och stjärnfamiljer bildas till höger och vänster, blir det stjärnfamiljegravar också då? Känns inte så logiskt om man valt att skiljas kanske men ponera om den ena parten går bort oväntat, eller väntat men alldeles för tidigt och man hittar någon ny att leva med, skulle man ändå vilja begravas med sin första man/fru eller med den senare? Vart skulle barnen begravas?  Det blir ett himla tjafs. 

Jag läste Bea Uusmas bok Expeditionen innan jag åkte och den beskriver Andréexpeditionen som gick väldigt snett och resulterade i att 3 personer försvann i mer än 30 år innan de hittades och man vet fortfarande inte exakt vad som hände. En av männen (Nils Strindberg) var förlovad när han försvann och hans fästmö (Anna Charlier) gifte sig med en annan man när Nils hade varit försvunnen i 11 år. När hon dog begravdes hon på en engelsk kyrkogård där även hennes man nu vilar men hennes kremerade hjärta ligger i en silverkista vid sidan av Nils urna i Andréegraven på Norra begravningsplatsen i Stockholm. Det känns på något sätt lika delar makabert som vackert men jag är fundersam på om det skulle tillåtas eller fungera idag. Har vi ens såna eviga kärlekshistorier längre utom på film?

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela