bucketlistlife.blogg.se

What would you do, if you weren't afraid?

Paracas & Huacachina

Publicerad 2018-05-23 17:15:33 i Allmänt, Bucketlist, Peru, Resa,

Första dagarna med Peru Hop innebar:
1 besök i slavtunnlar som upptäcktes först 2007 efter ett jordskalv. Ganska klaustrofobiskt därnere och vi hittade även ett par ben och en halv skalle som tydligen hade lämnats för att visa vad de hade hittat när de grävde ut.
1 strandpromenad och jengaspel på hostel med nyfunna vänner 
1 båttur till "the poor mans' Galapagos" eller Ballestas Islands som ligger utmed kusten och som är ett enormt fågelreservat där de samlar fågelbajs från en särskild fågelsort och säljer det som gödsel för ca 40 dollar per kilo vilket är en helt enorm summa för fågelbajs.
På öarna bor även pingviner, sjölejon och pelikaner och som ni förstår luktade det inte direkt rosor när vi cirkulerade öarna med båten men det var kul att se.
Vi stannade till en kort stund där Perus öken möter havet. Vem visste att Peru hade en öken? (förutom jag då 😉)
 
Sen var det dags för första höjdpunkten i Peru, den jag har längtat efter i flera månader - Huacachina!
Huacachina är en verklig oas i öknen och trots att jag hade sett bilder var det en märklig upplevelse att köra in mellan de enorma sanddynerna för att upptäcka en liten by kring en sjö. Vi hade ca 2 timmar på oss att checka in och lokalisera lunch innan det var dags för äventyr med dunebuggys och sandboards och jag lyckades faktiskt inte ens få min mat på den tiden. Så är det med jämna mellanrum, man får ta det för vad det är och jag fick med mig min mat i en låda istället som jag ställde under sängen sålänge medan vi åkte iväg på äventyr. 
 
Vill jämföra det lite med att vara på nöjesfält, det kändes som att åka berg-och dalbana över sanddynerna i vår buggy och trots att tre av fyra saknade bälte bak och vårt säte helt enkelt lyfte med oss i ett av hoppen var jag aldrig rädd, mest upprymd.
Efter en kväll med ganska många Pisco Sour "Happy Hour" bestämde vi oss för att ta en promenad och det blev till slut 45 minuters klättring uppför den närmsta sanddynen för att få utsikt över öknen och byn. Mina vader var inte jättetacksamma och jag brände fötterna på vägen ner pga att sanden var så infernaliskt varm. Men det var fantastiskt fint och en bra utflykt!
Det blev ceviche till lunch, ett måste att prova i Peru och det var absolut bättre än marsvinet häromveckan! Hade ett fantastiskt långt samtal med Hanna som sällskap under lunchen vilket också resulterade i att hon stöttade med spanskatolkning när servitören kom och rabblade en massa ord som jag inte förstod.

Vid solnedgången tog jag en kortare promenad upp i sanden på motsatt sida. Det var otroligt vackert och lugnt bortsett från dunebuggysarna som nära på körde på mig där jag satt på kanten i mörkret..
 
 
I'm happy out here. Messy hair, dirty feet and wild water on my skin. Out here with the wild things: this is where I belong ❤
 
 
 
 

Peru Hop

Publicerad 2018-05-23 05:42:30 i Allmänt, Bucketlist, Peru, Resa, Spanska,

Tänk vilken lycka att jag av en slump hittade ett ställe jag inte hade en aning om ens existerade via Pinterest på toa på jobbet i höstas (jodå precis så var det) och via det lokaliserade Peru Hop. Peru Hop är ett bussbolag som kör rutten Lima-La Paz och omvänt där man kan välja att vara med i några dagar eller åka hela vägen. Fungerar lite likt Kiwi Experience på Nya Zeeland där man kan välja att hoppa av och stanna längre på vissa ställen om man vill och där en del aktiviteter och utflykter ingår men andra får man betala extra för. 
 
 
Hanna som är väldigt mån om min säkerhet tyckte kanske inte att jag var särskilt klok alls som ville åka buss i Sydamerika men jag läste på ordentligt och tyckte det kändes helt ok safe för vad det är och so far (ta i trä) har inget hänt utan det har helt enkelt varit precis som jag ville att det skulle vara.
 
När jag klev på bussen i Lima tyckte jag att det kändes som att bussen var ganska full med pensionärspar men när jag kom lite längre bak hittade jag "jämnåriga" (allt från 21 till 40) som jag har umgåtts med i dagarna och jag nyper mig i armen om och om igen för vilken tur jag har haft återigen.
 
Med erfarenhet från KiwiEx hade jag inte bokat boende någonstans längs vägen utan tänkte att det skulle lösa sig automatiskt på bussen. Det gjorde det men inte riktigt som jag hade tänkt, så nu är boende bokat för kommande två stopp några dagar fram och vi är några stycken som har koordinerat resan fram till Cusco så att vi inte splittras alltför tidigt. Tempot är tillbaka och ingen är gladare än yours truly, det är såhär det ska vara!

Lima, Peru - ännu en storstad

Publicerad 2018-05-23 05:38:48 i Allmänt, Peru, Resa, Spanska,

Lämnade Quito och bara några timmar senare (kors i taket) befann jag mig lite längre söderut i Peru och Lima. Samtalet med taxichauffören här flöt på betydligt bättre än tre veckor tidigare i Quito och vi avhandlade min resa, min ålder och min civilstatus utan någon språkbarriär. Det är av någon anledning väldigt viktigt för i princip alla jag möter att kolla av hur det kommer sig att jag reser ensam och vill jag inte ha en familj eftersom jag inte har någon pojkvän? Antar att det är en latinamerikansk grej och jag orkar inte ens störa mig på det men det blir snabbt tröttsamt.

Mitt hostel i Lima låg i Miraflores, en turistig stadsdel vid havet. Mysigt och så men kan inte minnas att jag någonsin bott i ett så trångt rum (ja det ska vara det där vi delade i London då Evve). Det var en hinderbana att ta sig fram till sängen pga alla väskor och första morgonen insåg jag att rummet luktade otroligt äckligt när jag kom tillbaka från frukost och tandborstning. Det vädrades under dagen men det hjälpte verkligen inte när det var så otroligt trångt och allas grejer var precis överallt!

Jag hade fått tips från min volontärkollega i Ecuador om ett språkcafé på en irländsk pub så jag begav mig dit första kvällen och spenderade kvällen pratandes ganska lite spanska men spridda skurar här och var. Det var väldigt trevligt och Lima kändes direkt som en betydligt tryggare stad än Quito 

Väggmålning på taket där jag åt min frukost..
..innan jag kraschlandade i en hängmatta en stund.
Åkte ner till centrala Lima och gick runt ett par timmar för att titta på staden. Det här härliga gänget kom fram till mig när jag satt och lyssnade på podd på en bänk och undrade om jag kunde hjälpa dem med ett skolprojekt. De pluggade kommunikation och hade fått i uppgift att intervjua någon på stan på engelska. De fick öva lite engelska och jag fick öva lite spanska. Win-win!
 
Besökte även San Francisco kyrka där jag för 7 soles (kan man passera som student så varför inte) fick en guidad tur och även möjlighet att gå ner i katakomberna för att titta på mängder med skelettdelar som har grävts upp och lagts ut i olika former av dekorativa mönster. Det var alltså riktiga människor, enligt guiden ska ca 75 000 personer ha begravts här och samlingen är ganska bisarr. Man får inte heller ta några fotografier så bilden nedan är ärligt snodd från google.
 
 
Inser ju fler kyrkor jag besöker att kristendomen är en rätt märklig religion jämfört med de jag har stött på i Asien och på Nya Zeeland. Har inte riktigt kommit till någon slutsats kring det här än men erkänn att det är konstigt att det finns så otroligt många bilder och statyer av en blodig man som levde för 2000 år sedan som ser helt förskräcklig ut och som är tänkt ska skänka ro till människor?

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela