bucketlistlife.blogg.se

What would you do, if you weren't afraid?

Mitad del Mundo (mitten av världen)

Publicerad 2018-05-09 05:35:14 i Allmänt, Bucketlist, Ecuador, Resa,

Ecuador ligger, som man hör på namnet, på ekvatorn. Eller snarare, ekvatorn går genom Ecuador och ligger ca 26 km norr om centrala Quito.
 
Jag åkte dit tillsammans med två andra från Vibes efter ett avslutat morgonskift och det tog ca 2 timmar med två bussbyten. Det finns en större park som innehåller ett gäng olika muséer samt ett stort monument i mitten med en jordglob på toppen som enligt ett franskt forskarteam år 1736 markerar ekvatorn med södra hemisfären på ena sidan och norra hemisfären på andra sidan. Det har dock med modern GPS-teknik visat sig att ekvatorns faktiska position ligger ca 240 meter norr om monumentet (wahwahwaaah..) men trots det står monumentet kvar och får många tusen besökare per år. 
I inträdet till parken ingår inträde till monumentet och på vägen upp kan man lära sig mer om inkafolkets historia samt se olika tekniska experiment. Visst ni t ex att alla människor väger ca 1 kg mindre vid ekvatorn än vid någon av polerna? Det var förvånansvärt många som stod och vägde sig och tog bilder på sin vikt när vi passerade.
Med ena foten på norra halvklotet och andra foten på södra halvklotet.
 
Den faktiska ekvatorn är visserligen ca 5 km bred så tekniskt sett är monumentet rätt placerat men det finns ett mindre museum utanför parken där du kan ställa dig på koordinaterna 00°00'00" och där de även utför ett gäng experiment kring ekvatorlinjen (som mest troligt är fejk men ändå kul). Vi lyckades komma dit ca 7 minuter innan stängning men fick ändå en guidad, om än lite stressad, tur genom området som inleddes med en berättelse kring hur officerare och soldater förr i tiden brukade hugga huvudet av sina offer och krympa dem för att bära dem som souvenirer runt halsen. Vi fick se ett riktigt krympt huvud som enligt utsago ska ha tillhört en pojke på ca 12 år bredvid ett krympt huvud av en sengångare (för man vill bevara tekniken men tycker inte det känns rimligt att använda människohuvuden längre) och det var en ganska makaber inledning på turen. Vi hann utföra samtliga experiment och jag fick passet stämplat innan vi blev utsläppta av vakten som låste grinden.
Svea var med såklart.
Finaste passtämpeln till dags dato.
 
Vi tog lokalbussen tillbaka och trots att det tog lång tid kändes det VÄL värt att spara in pengarna på taxi när vi åkte tur och retur för 1 dollar och 5 cent. Sätena på bussarna här är av plast (lätta att torka av) och jag glider mest omkring på dem. Skulle dock definitivt säga att de är ungefär 1000 ggr bättre än de där trånga sätena på bussen i Tanzania även om jag inte har testat att sitta i 10 timmar på dessa.
 
Det blev en lång dag i och med de långa bussturerna men den avslutades på bästa sätt med middag tillsammans med mina volontärkollegor som även inkluderade att vi nu gör reklam för restaurangen på deras instagram, som sig bör när man är vit och hedrar någon med ett besök 😅

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela