bucketlistlife.blogg.se

What would you do, if you weren't afraid?

Planeringen

Publicerad 2017-11-29 23:25:11 i Allmänt,

Med 29 dagar kvar är det mycket i huvudet. Försöker hålla koll på vad jag har kvar och vad jag väntar på (typ passet som inte har kommit hemåt än).
 
Maja undrade för ett par veckor sedan om jag hade några tips på saker hon behöver tänka på. Jag har lite svårt att tänka i det "kortsiktiga" just nu, Majas fem veckor är ju såklart långa för en normal semester, men den här galenskapen jag håller på med kräver lite annorlunda tänk och planering. Så hon fick de där standardsvaren, kolla så passet är giltigt, se över dina vaccinationer och fundera över packning. Ja och så måste vi ha internationella körkort för att få köra bil på Nya Zeeland så det har jag beställt men hon behöver ju inte göra det förrän senare.
 
I dagarna här nu är jag mer i Sydamerika än i Sverige rent mentalt och då är det ett halvår kvar tills jag kommer dit. Har nästan glömt allt coolt jag ska ta mig för innan jag kommer dit. Neeej det har jag inte, men alltså, fokus ligger där just nu innan det känns som att jag har bättre koll på läget. Hittade en helt ny plats idag som jag kände att jag bara MÅSTE se så kvällen har spenderats med att lösa logistiken dit. Ibland kan jag verkligen känna att det hade varit skönt om någon annan hjälpte till och planerade, men samtidigt hade det eventuellt inneburit kompromisser som jag kanske inte vill göra, så..
 
Har koleravaccin kvar att dricka, ska försöka börja med det kanske nästa vecka och malariavaccin att plocka ut men det får vänta till åtminstone mitten av december tänker jag. Väskan är packad, för tredje gången, och den är full (oops) men det är mer som ska i så jag får tänka om. Igen. Lyckades tajma Black Friday-rean i helgen och det var bra, jag fick med mig både myggnät, pannlampa och fleecetröja hem. Ska fixa en vattenreningsmojäng också.
 
Fick lätt panik häromdagen över saker jag har kvar att lösa på jobbet men det är tre veckor kvar så lite ska jag väl kunna hinna uträtta? Utöver det försöker jag fixa bromsljuset på bilen som tydligen fungerar men glappar... skit också. Om det är någon som kan något om gamla Opel-bilar och har lust att försöka hitta glappet får du gärna höra av dig ;) Det är jul också snart va? Det har jag inte riktigt hunnit med än, så ja, det är en hel del i huvudet just nu, på gränsen till för mycket, men det löser sig.
 
Det löser sig.

Språkets gåva

Publicerad 2017-11-28 19:05:57 i Allmänt,

Språk ja, det har liksom alltid varit min grej. Jag har läst så länge jag kan minnas. När jag gick på låg- och mellanstadiet låg jag ibland uppe hela nätter och läste mig igenom högar med böcker från Pollux när jag hade svårt att sova. Det känns som litegrann av en varningssignal nu kan jag känna att en 9-åring inte kunde få ro att somna på kvällarna utan istället låg och drömde sig bort till andra världar.. men jag minns det som något fint. Och jag försökte alltid göra mitt bästa för att dölja det för mina föräldrar även om jag är ganska övertygad om att de visste. Framförallt låg det alltid en stor hög med böcker bredvid sängen då när de kom in och väckte mig på morgonen så den borde ha avslöjat mig.
 
Jag älskar språk. Jag älskar ord och möjligheten att uttrycka mig på så många olika sätt jag bara kan. Jag läste engelskspråkigt gymnasium av mer än en anledning men språket var en, jag har läst tyska och ryska och försökt mig på spanska flera gånger och jag har alltid försökt lära mig några fraser och ord som kan vara användbara inför resor till länder där engelska inte är modersmål. Jag vet att det ofta uppskattas att man försöker även om det kanske inte alltid blir helt rätt. 
 
Inför den här resan hade jag med redan i början av planeringen att jag ville läsa en spanskakurs någonstans i Sydamerika. När jag sen kom på att jag ville åka till Tanzania och volontära fick jag höra från tjejerna där nere att det var en fördel att lära sig lite swahili innan ankomst. En utmaning jag självklart antog. Jag har använt Duolingo, en app på telefonen för att träna och lära mig lite grunder. Började i somras men tappade rutinen efter ett par veckor. Nu har jag kommit tillbaka in i det och tycker att det är SÅ smidigt! Varje avsnitt tar ungefär 5 minuter. De bygger vidare på varandra vilket gör att orden återkommer och på något sätt fastnar. Jag använder det t ex en stund på morgonen innan jag orkar gå upp, på bussen till- eller från jobbet och ibland om jag har en stund över innan jag går och lägger mig (eller allt som oftast när jag har gått och lagt mig faktiskt eftersom jag fortfarande har svårt att komma till ro på kvällarna). Det går snabbt och smidigt, det känns inte som att jag har något krav på mig, jag väljer själv i vilket tempo jag vill läsa och som sagt, för mig fungerar det jättebra! Jag är långt ifrån stadiet där jag kan förstå och prata men en grundförståelse är alltid en bra början tänker jag. Och swahili är inte lätt!
 
En liten sneakpeak på hur det ser ut inne i appen.
 
Jag vet att Duolingo även har spanska (och en massa andra språk) så efter Tanzania är planen att lägga till spanskakursen i appen och träna lite försiktigt under resans gång så kanske jag har en liten fördel när jag väl kommer till den där spanskakursen någon gång i vår. Och hörni, det bästa av allt? Appen kostar ingenting, helt gratis! Vad väntar ni på? Ladda hem appen, hitta ett språk ni är nyfikna på, och testa. Språk är kul!

Passade på..

Publicerad 2017-11-15 21:26:35 i Allmänt,

..att boka ett par flyg till igår när jag hade internet på hotellet i Sthlm. Farligt det där när tankarna har fått fladdra fritt ett par veckor och tillfälle ges.
 
I söndags pratade jag nämligen med Maja. En superhärlig tjej som jag, Evelina och Cicci träffade i Kroatien när vi åkte dit på träningsresa 2015. Maja och jag har pratat lite sporadiskt sen dess och när jag berättade om resan någon gång i våras/somras blev hon eld och lågor och började fundera på om hon inte kunde följa med en sväng. NU är det bestämt! Maja kommer ner och möter upp mig på Bali och sen åker vi några veckor tillsammans till Nya Zeeland! Ska bli SÅ ROLIGT och jag ser verkligen fram emot att ha lite "halvkänt" sällskap ett tag!
 
Så när det var bokat och klart i måndags trillade liksom mina tankar vidare till nästa steg vilket nu innebär att jag är bokad både vidare till San Francisco (plot twist!) och Ecuador (ännu mer plot twist!). Så kan det gå! Fick bekräftelse på mailen idag och frågan om jag såg fram emot min vistelse på Hawaii vilket fick mig något konfunderad.. Insåg dock ganska snabbt varför det där "personaliserade" meddelandet hade fått saker och ting om bakfoten. Kolla den här bilden och se om ni kan lista ut vad som är knasigt innan ni läser vidare.

Förra gången jag var iväg på långresa tappade jag ett dygn, men nu minsann, nu får jag tillbaka det! 18 april 2018 kommer på riktigt vara den längsta onsdagen jag någonsin upplevt! Jag kommer alltså lämna Auckland efter att nästan hela dagen gått för att sen landa i San Francisco tidigare än jag lyfte samma dygn. Det låter helt knäppt eller hur? Internationella datumlinjen är rätt cool faktiskt. Okej, det kändes otroligt resnördigt att skriva så men jag låter det stå kvar ändå. Och det känns bra att ta tillbaka det där dygnet jag tappade bort 2007, även om det var 22 oktober så borde det bli lite mer rätt på kromosomerna framöver sen va?

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela